BEGAVEDE

Kersti Ala-Murr og klaver-akkopagnatør Andres Mutso overbeviste på høyt nivå i Teglhuset søndag kveld.

av Arne Børresen
DEMOKRATEN, mandag 30. oktober 2000

Takket være fabrikkarbeider Harald Murr på Titan har kulturbyen Fredrikstad fått en tilvekst som garantert vil gjøre seg bemerket i framtida; den 27 år gamle operasangerinnen Kersti fra Tallinn.
Søndag kveld var den høyskole-utdannede kvinnen med etternavnet Ala-Murr hovedgjest i “Klassisk i Fredrikstad”. Akkopagnert av sin faste pianist Andres Mutso gjorde den nyinnflyttede sangerinnen fra Baltikum stor lykke i tolkningene av blant andre Mussorgskis og Saars komposisjoner.

Forelsket i Norge
Etter å ha fylt Teglhuset med sin bærende sopranstemme, fastslo blondinen fra øst følgende for Demokraten:
– Konsertlokalet er fremragende. Akkustikken er myk og klangbildet godt. Her vil jeg gjeme opptre igjen…
Ala-Murrs oppdrag for Klassisk i Fredrikstad er ikke det første i den nye hjembyen. To ganger tidligere har hun testet ut Østre Fredrikstad kirke.
– Oppvokst og utdannet i Estland, men slår rot i Fredrikstad og Norge?
– Ja, jeg liker både landet og Harald svært godt, humrer solisten. Som riktignok ikke snakker om majesteten, men om sin bedre halvdel Harald Murr.

Musikk og idrett
– I mange år var jeg leder for Fredrikstad håndballklubbs internasjonale reisevirksomhet. Midt på 1990-tallet skulle klubben spille kamp i den estiske hovedstaden Tallinn. Som operainteressert kunne jeg ikke forlate byen uten å gå på konsert. Og det var her Kersti plutselig stod foran meg. Romanser oppstod -og nå er hun altså her! sier den glødende Titan-arbeideren gjennom de siste 34 åra.
At Teglhusets publikummere var i fåtall bekymret verken arrangørene eller utøverne. For som Wenche Mortensen i Klassisk i Fredrikstad sa det:
– Selv om vi hadde visst at det bare kom ti personer ville vi ikke vært denne konserten foruten. Vakkert. Så vakkert!