Magisk bakrus

I den estiske komponisten Mart Saar’s sanger, kom stemmeprakt og uttrykk til sin fulle rett, og det virket som om musikken passet som hånd i hanske til den estiske sopranen.

Av Kirsti M. Andersen
HALDEN ARBEIDERBLAD mandag 27. August 2001

Sopranen Kersti Ala-Murr og pianisten Andres Mutso fra Estland presenterte et utvalg av russisk og estisk musikk på konserten med tittelen “Møte”.

Levende beskrivelse
Konserten åpnet med den russiske komponisten Modest Mussorgskis sangsyklus “Barneværelse”. Sopranen Kersti Ala-Murr ga oss en levende beskrivelse, og man kunne ane komponistens typiske billedspråk i sekvensene “med barnevakten”, “i skammekroken”, “billen”, “med dukken”, “aftenbønn”, “reisen på stokkhesten”, og “den slemme katten”.
Neste post på programmet var fire preluder av Alexander Skrjabin, også han russisk komponist. Dette er mektig musikk, pompøs og overveldende, og Andres Mutso ga oss en teknisk brilliant tolkning.

Samtidsmusikk
Konserten bød også på et knippe estiske komponister fra vårt eget århundre, blant annet Ester Mägi, Miina Härma, for øvrig den første kvinnelige dirigent som ble utdannet ved konservatoriet i St. Petersburg, og Eduard Oja.

Lyrisk sopran
Kersti Ala-Murr er utdannet ved det Estiske Musikkakademiet, og har også studert sang i Norge hos forskjellige sangpedagoger, bl. annet Aase Nordmo Løvberg. Hun er bosatt i Fredrikstad, og var også med i “Himmelstigen” i Sarpsborg i år. Dette er første gang hun opptrer i Halden, og til høsten reiser hun til Karlsruhe for å studere på operaskole.

Haugtussa
Griegs musikk innbyr til mer løssluppen sangglede enn de foregående, og det tok litt av i
stykker fra “Haugtussa”, fremført på klingende norsk av Kersti Ala-Murr.

Godt akkompagnert av Andres Mutso, fikk de frem de mange stemningene musikken innbyr til, fantasifullt og freidig, samtidig lyrisk.

I den estiske komponisten Mart Saar’s sanger, kom stemmeprakt og uttrykk til sin fulle rett, og det virket som om musikken passet som hånd i hanske til den estiske sopranen.
Mart Saar (1882-1963) var en produktiv komponist, og har skrevet over 200 forskjellige sanger, i tillegg til en del korverk. Han var kjent for å samle inn folketoner for å bruke de i sin egen musikk, ikke ulik vår egen Edvard Grieg.