Nordiske klanger

Med nordiske klanger som tema inviterte Musikkens venner i Moss til konsert lørdag 18. november. På programmet sto musikk fra Finland, Sverige, Tyskland og Norge. Utøverne var sopranen Kersti Ala-Murr og pianisten Andres Mutso – begge opprinnelig fra Estland.
Vi fikk høre verker av Edvard Grieg med tekster fra Haugtussa av Arne Garborg. Med ti år i Norge bak seg synger Kersti disse norske melodiene med en innlevelse som kunne gått rett hjem på Trollhaugen.

Av Else-Jannike Kuum
ESTLANDS-NYTT
25.11.06

Så fulgte Walzer-Gesänge (Valsesanger), opus 6 av Alexsander Zemlinsky (1871-1942) med tekster av Ferdinand Gregorius etter toskanske folkeviser. Her fikk publikum presentert en norsk oversettelse og litt historikk rundt tekstforfatter og komponist før sangene ble fremført på originalspråket.
I pausen var det anledning til kaffe- og bollekjøp. Noen eksemplarer av Estlands-nytt var utdelt før konserten startet, og publikum hadde en del spørsmål om Estland som foreningens leder kunne svare på.
Så var det Estlands tur med musikk av Eduard Tubin (1905-1982): Sügisine päike (Høstsol) til tekst av Juhan Liiv, og Igatsus (Lengsel), til tekst av Ernst Enno. Her ga Kersti oss også en fin forklaring på tekstenes innhold. For en estofil var det ikke til å unngå at det ble både gåsehud og blanke øyne.

Image

Koos Andres Mutsoga/ Foto: Kalju Tisler

Finland var representert med to komposisjoner av Jean Sibelius (1871-1927) til tekster av Johan Ludvig Runeberg og Julius Wecksell.
Sverige med Wilhelm Stenhammar (1871-1927) til tekster av Albert Theodor Gellerstedt og Bo Bergman, og den samme teksten av Runeberg som vi hadde hørt til melodi av Sibelius. Det var morsomt å høre to tolkninger av samme sang i løpet av en konsert. Og som Kersti sa: "Nå får dere selv velge hva dere liker best".
Siste post på programmet var igjen musikk av Eduard Tubin: Punane õunapuu (Det røde epletreet), tekst av Juhan Liiv, og Ingel lindudega (Engel med fugler), tekst av Marie Under.
Publikum ga seg ikke, og vi fikk ekstranummer: "Jeg elsker deg" av Grieg. Nydelig!
Kersti sin innlevelse er helt suveren i tillegg til en stemme med kvalitet og volum. Hun er løs og ledig og har publikum i sin hule hånd. Samspillet mellom Kersti og Andres er helt glimrende. Han fikk også vist seg frem i enkelte partier, men overdøvet aldri sin sopran. Begge disse kunstnerne, som startet samarbeidet i 1999, er forlengst modne for de store scener og de store utfordringer. De har gitt konserter i Østerrike, Latvia, Sverige, Estland og Norge. Vi priser oss lykkelige vi som får høre dem her til lands også.

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.